h

Laagvliegroutes Lelystad: onnodige herrie en viezigheid

29 oktober 2017

Laagvliegroutes Lelystad: onnodige herrie en viezigheid

Je zult het wel gehoord hebben: er komen vanaf 2019 veel vliegtuigen over Ede en Bennekom heen. En over het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Laag. Zo laag, dat je de naam van de maatschappij kunt lezen. En dan weet je het wel: herrie, luchtvervuiling. Dat kost ons onze gezondheid, het vervuilt de Veluwe nog verder met fijnstof en stikstof, het kost ons onze rust en het kost banen. Ga maar na: wat is een natuur- of stiltegebied nog als er vliegtuigen overheen denderen?

En het kan anders! Als de vliegtuigen net als altijd hoog vliegen, op 10.000 meter, dan hebben er veel minder mensen last van, en kost het ook nog eens minder energie. Het luchtruim kan anders ingedeeld worden, en dat kan een boel oplossen.

Waarom komt er pas sinds de zomer gedoe over die routes? Waarom reageert iedereen zo laat? Dat komt er valse voorlichting is gegeven. De  Schipholgroep heeft flinke fouten in de berekeningen heeft gemaakt. Er is een werkwoord voor: we worden ‘geschiphold’ ofwel voor de gek gehouden. Het gaat dan ook over het ‘Liegveld’. Volgens Astrid Vollebregt, Statenlid van de SP en heel actief tegen de laagvliegroutes, hebben de voorstanders “dollartekens in de ogen, en nu ook in hun hersens. Want als ze zo vliegen storten ze neer’. Dat laatste is echt waar: piloten hebben gezegd, dat het motorvermogen waarmee ze gerekend hebben te laag is. Zo laag dat vliegtuigen dan neerstorten. Bewuste misleiding? Het lijkt er wel op.

Kun je nog wat doen? Jawel hoor. Kijk op www.reddeveluwe.nl. Red de Veluwe is een actiegroep waarin groepen uit verschillende plaatsen samenwerken tegen de laagvliegroutes.  

Reactie toevoegen

U bent hier